Mozgás: az elengedhetetlen tényező

Korábbi cikkeink alapján azt gondolhatnád, hogy csupán elég csak napozni és nem is kell mozogni a jó életminőség eléréséhez. Ez azonban nem ilyen egyszerű.

Képzeljünk el egy 6-ig terjedő skálát, ahol a 0 jelöli a legrosszabb állapotot, míg a 6 a legjobbat. Nyilvánvalóan nekünk az lenne a célunk, hogy minél közelebb legyünk ahhoz a fránya 6-oshoz, hiszen ez biztosítaná nekünk a legjobb életminőséget. Ahhoz, hogy ezt elérjük mind a 6 apró lehetőséget be kell iktatni az életünkbe, amelyekről már az előző blogposztban írtunk.

Az egyik ilyen potenciális egészségfejlesztő tevékenység a mozgás. Mozgásszervi problémák esetén szinte kötelező, de egészséges emberre is számos pozitív hatást gyakorolhat. A rendszeres mozgás kedvezően befolyásolja az egészség szempontjából fontos gének aktivitását, karbantartja a keringési rendszert, a cukor- és zsíranyagcserét, a vérnyomást, a hangulatot, az immunitást, valamint csökkenti a gyulladást is.
No de milyen edzést válasszunk? Pláne otthon...
Ez nagyban függ az egyéni edzettségi állapottól.

Ha alapból fáradékony vagy, nem mozogtál mostanában, akkor először egy könnyebb, egyszerűbb mozgásformát javasolnánk. Amíg nem vezetik be a kijárási tilalmat, addig menj és sétálj egyet a szabadban - nyilván olyan helyen, ahol minél kevesebb emberrel kell érintkezned. A tempó pedig legyen olyan, amely picit igénybe veszi a tüdődet, de nagyon fontos, hogy csak addig emeld az intenzitást, amíg az orrodon keresztül tudod venni a levegőt (erről a későbbiekben részletesen írunk majd). Menj boltba gyalog, használd a lépcsőt lift helyett és sétálj amennyit csak tudsz.

Ha már felkészültebbnek érzed magad, akkor jöhet valami olyan, amely visszaállítja a strukturális izomegyensúlyt. Gyógytorna, pilates, jóga, talajtorna... Rengeteg jó videó kering a neten, használjátok őket bátran.

Rendben, beiktattad a sétát, sőt, a feljebb említett, kevésbé intenzív mozgásformák is mennek, mi a következő? 

Fejlesszük a testet különböző mobilitást célzó gyakorlatokkal és olyan természetes mozgásokkal, amelyek otthon is végezhetők.
Melyek ezek? A legfontosabb a jelenlegi helyzetben, hogy kezdj el mozogni, sétálj, tornázz és ha követed az oldalunkat, akkor erre a kérdésedre is választ adunk.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram