Miért fontos a táplálkozás?

Ha követed blogunkat, akkor most már tisztában vagy a napozás, a légzés és a mozgás jelentőségével. Ebben a cikkben továbbmegyünk, úgyhogy jöjjön az egyik legismertebb szelet az életmód tortájából, mégpedig a táplálkozás.
Miért is eszünk?
Te például tudod, hogy miért eszik az ember? És az vajon tudod, hogy mikor kéne enned ahhoz, hogy azt a legjobb hatásfokkal használja fel a szervezeted?

Korunk és országunk ismeretében szót kell ejteni a táplálkozás örömszerző oldaláról is, hiszen azért is eszünk, mert az agyunk azt mondja, hogy ez finom, és azért is, mert egy hatalmas iparágról is beszélünk, amely azt üzeni, enni öröm. Ezzel nem is vitatkoznánk, a magunk módján ugyan, de mi is hedonistának valljuk magunkat, így nem fogjuk azt javasolni, hogy ne egyél ezt vagy azt.

Rengeteg táplálkozási irányzat létezik, amelyek más és más gyakorlattal rendelkeznek. Mindegyik mögött áll egy olyan szemlélet, amely azt hivatott alátámasztani, hogy az „a” táplálkozás, úgy kell enni és inni ahogyan az adott elv elvárja. Ha azonban szeretnénk megérteni az emberi testben lezajló folyamatokat, akkor szerintünk fel kell tenni az alábbi kérdést:
Miért táplákozunk?

A táplálkozás egy olyan élettani folyamat, amely során az elfogyasztott tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok) felszívódnak és – jó esetben – hasznosulnak. Az elfogyasztott ételekben lévő tápanyagok közvetlenül vagy közvetett úton a sejtekig jutnak. És ha már ott van a sejteknél, akkor információt is ad nekik, hogy hogyan működjenek szerinte. Az étkezés céljának függvényében viszünk be táplálékot, de minden diéta végeredményben arra törekszik, hogy úgy befolyásolja az általa bevitt információ a szervezetet, hogy azzal a kitűzött célt (fogyás, szervezet optimális működése, spiritualitás, stb.) teljesítse. Tehát közös a cél, csak más- és más úton juthatunk el a különböző táplálkozási irányzatokat követve. 

Nem szeretnénk tanácsokat adni, jelenleg csapatunkban még nincs olyan szakember, aki hitelesen tudna erről szakmailag nyilatkozni, de tapasztalatunk és tanulmányaink viszont feljogosítanak arra, hogy rávilágítsunk egy olyan kérdésre, amely rengeteg embernek segíthet céljai elérésében. Ez a kérdés pedig a „mikor?”.

Reméljük felkeltettük az érdeklődésédet, és velünk tartasz következő cikkünkben is, ahol választ kaphatsz a talán legfontosabb kérdésre: mikor táplálkozz?
További érdekességekért és hasznos tanácsokért kövesd is blogunkat! Ha pedig kérdésed van, keress minket bátran.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram