Szeretnél újra olyan hajlékony lenni, mint gyermekkorodban?

Nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Cikkünkben segítünk megoldást találni rá! :)

Sajnos a legtöbb felnőtt számára ezt már nagyon nehéz „visszahozni”, mivel a mindennapok során pont, hogy olyan ingereket közvetítünk a testünk felé, amely a szövetek rövidülését, az ízületek mozgástartományának csökkenését eredményezi.

Példának okául vegyük az ülést. Ülőmunka esetén napi 6-8 órát ülünk, az emberi szervezet adaptációs képessége pedig csúcskategóriás. Ez esetben sajnos, mivel alkalmazkodik ehhez a testhelyzethez, és fájdalmakat generál a természetes mozgásokban.
No de mik is azok a természetes mozgások?
Azok a mozgások, amelyek az evolúciónk során velünk fejlődtek, kialakultak és ma már „tanulás nélkül” elsajátítjuk. Ahogy a halak sem jártak úszóiskolába, vagy ahogy a gepárdot sem tanítják meg sprintelni, úgy alapvetően nekünk sincs szükségünk jó néhány mozgás megtanulására. Velünk születik, velünk együtt fejlődik.

Lehet, hogy csak az én memóriámmal vannak problémák, de nem nagyon emlékszem, hogy lettek volna mozgásszervi panaszaim 15-16 éves koromig. Vagy nézzük meg a gyerekeket. Olyan pozíciókban tudnak ülni, álni, feküdni, amelyeknek már csak a gondolatától begörcsöl néhány felnőtt izomzat. 

Szóval mi a feladatunk? Helyreállítani, karbantartani az alapvető mozgásmintákat.

Tökéletesen visszanyerni ezeket szinte lehetetlen, azonban olyan szintre fejleszteni, amelyekkel fájdalommentes életet lehet élni már lehetséges. Gyakoroljuk, mozogjunk. De hogyan? Segítünk. Hétről hétre bemutatunk 1-1 olyan természetes mozgást és annak helyes gyakorlati kivitelezését, amelyet akár otthon is elvégezhetünk. Tartsatok velünk akkor is!

További érdekességekért és hasznos tippekért kövesd is blogunkat! Ha pedig kérdésed van, személyre szabott tanácsokra vágysz keress minket bátran.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram