Napjainkban népbetegségnek számít az állandósult vagy egyre többször jelentkező nyak-és vállfájdalom. Ennek hátterében számos probléma állhat, a helytelen testtartás vagy egy rossz mozdulat, egy káros reflex is képes ilyen fájdalmat generálni.

Melyek a nyak és vállfájdalom legfőbb okai?

Leggyakrabban a helytelen tartásból erednek a fájdalmak, ugyanis a nyak és váll területén található izmok elveszítik optimális tónusukat, egyes izmok túlfeszülhetnek, mások pedig blokkolttá válnak, amik mindennapos fájdalmakhoz vezethetnek.  
A rossz terhelés által az izmok nem rendeltetésük szerint működnek, így az ízületekre nagyobb teher hárul, így létrejön egy kompenzációs folyamat, melynek előrehaladtával nemcsak izomfájdalmak, de komolyabb ízületi gyulladás is kialakulhat. A vállfájdalom eredhet magából a vállízületből vagy az azt körülvevő izmokból, szalagokból is. Az íngyulladás mellett gyakran áll a vállfájdalom hátterében például a vállízületi tömlő gyulladása. 
Az ízületek kopása az életkor előrehaladtával természetes folyamat, de mértéke nagyban függ az életmódtól. Az ízületi kopás a fájdalom mellett rugalmatlansággal és a mobilitás csökkenésével is együtt járhat.

Szintén gyakori probléma, hogy egy-egy hirtelen mozdulat következtében a csigolyák között kilépő ideg „becsípődik”, ez pedig kisugározhat az adott ideg által behálózott végtagokra is. 

Az is előfordulhat, hogy a fájdalmat a test egy teljesen más részén kialakult diszfunkció okozza, vagy egy olyan érzelmi, esetleg kémiai stressz, amely a normálistól eltérő működésre kényszeríti a szöveteket.

Mire figyeljünk a mindennapokban, hogy megelőzzük a fájdalmakat?

1) Fontos, hogy foglalkozzunk tartásunkkal, húzzuk ki magunkat ülő és állóhelyzetben egyaránt, valamint alvás során is megfelelő pózban pihenjünk.

2) Amennyiben ülőmunkát végzünk rendszeresen tartsunk szünetet és mozgassuk át nyakunkat, karunkat, gerincünket, így elkerülhetjük, hogy letapadjanak a nyak- és vállizmaink.
3) Kerüljük a hirtelen mozdulatokat, valamint minden esetben a megfelelő terhelést válasszuk magunknak

4) Mozogjunk rendszeresen, iktassunk be legalább heti 3 edzést, tornát, valamint kérjük szakember segítségét

5) Iktassunk be havi rendszerességgel masszázst, amely kitűnően alkalmazható az izomzat kilazítására vagy éppen tonizálására.
Stúdiónkban a klasszikus masszázs mellett a gyógymasszázs formáival (svéd-, reflexzóna-, nyirokmasszázs) is foglalkozunk, hogy enyhítsük és megszüntessük vendégeink fájdalmait!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram