A hosszas ülőpozíciók és ülőmunka káros hatásai

Az aktív órák nagy részét sokan ülő pozícióban töltik a megszokott hétköznapok során – legyen szó iskolapadról, autóvezetésről vagy az irodai munka során eltöltött időről. Bár lassan visszatérünk a korábbi életünkhöz, a home office és az otthoni karantén miatt az ülő pozícióban eltöltött órák száma azoknál is megnövekedhetett, akikre eddig nem jelentett ez veszélyt. 

Elsőre lehet nem is gondolnád, de ebben a testhelyzetben eltöltött idővel arányos mértékben növekszik a gerincre gyakorolt káros behatás is. A görnyedt hát, az előre helyezett fejtartás a nyaki gerincünk kényszertartásához vezet, amelynek számos kellemetlen tünetei lehetnek.
Milyen káros hatásai vannak a hosszas ülésnek?
Fejfájás, nyaki- és vállfájdalom, valamint a szédülékenység:
A görbült testtartás ugyanúgy terheli az ágyéki gerinc anatómiai struktúráit, mint a nyaki gerinc esetében. Az élettani görbület (ágyéki lordosis) hiánya növeli a nyomást a kisízületekben, a porckorongban, a szalagokban, amelynek hatására a medence hátrabillen, és az ágyéki gerincet stabilizáló mély és felületes izmok aktivitása, ereje is csökken, amely derékfájdalom formájában fog jelentkezni.

Derékfájdalmak mellett a légzésre is negatív hatással van:
Tudományos kutatások szerint a ülő testtartásunk nem csak a gerinc különböző régióinak működését érinti, hanem a mellkas mobilitásával, a légzőrendszer és a rekeszizom funkciójával is összefügg. Ha olvastátok a korábbiakban a Rapid blogot, akkor tudjátok, hogy mennyire fontos a légzés szerepe, hiszen ha a légzés nincs rendben, akkor semmi sincs rendben.
Mi a megoldás, abban az esetben, ha sok időt kell ülő testhelyzetben eltöltened?
- Néha szakítsd meg a munkafolyamatot, 1-1 nyújtó/erősítő gyakorlattal
- Anatómiailag helyes ülőpozíció megtanulása és betartása
- Légzőgyakorlatok végzése
- A Speedfitness tökéletesen erősíti a mélyen fekvő hátizmokat, így biztosítva a gerinc megfelelő görbületeinek fenntartását
- A masszázzsal oldhatók a kóros adhéziók, helyreállítható a medencét és a gerincet mozgató izmok tónusa.

Amennyiben kipróbálnád a Speedfitness vagy masszázsaink jótékony hatását, akkor jelentkezz be hozzánk!
További érdekességekért és hasznos tippekért kövesd is blogunkat! Ha pedig kérdésed van, személyre szabott tanácsokra vágysz keress minket bátran.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram