Mikor együnk?

Már tudjuk, hogy „miért” eszünk. Most pedig beszéljünk arról, hogy „mikor” együnk!

Szeretnénk jelezni, hogy nem vagyunk táplálkozási szakemberek, de az emberi szervezetről sokat tanultunk és tanulunk még most is, így inkább azt mutatjuk be, hogy milyen folyamatok zajlanak le bennünk, és hogyan tudjuk ezeket kihasználni ahhoz, hogy elérjük a táplálkozás célját.
Mi befolyásolja étkezésünket?
Újfent szót kell említeni a cirkadiám ritmusról és annak fontosságáról. Ez az a napi biológiai óra, ami az ember (és minden más élőlény) saját belső időmérő rendszere, amit külső stimulusok is segítenek. Ahhoz, hogy bármelyik diéta a leghatékonyabban működjön rendbe kell raknunk az egész cirkadián ritmust. 

Hogyan? Rendezzük fénykörnyezetünket, javítsunk alvásminőségünkön és táplálkozzunk annak megfelelően, ahogy az a belső biológiai óránknak a legjobb. Neki pedig az lesz a legjobb, ha kiválasztunk egy olyan hosszabb intervallumot, amely alatt nem étkezünk. Ez idő alatt az emberi szervezet szépen lassan átáll egy önemésztő folyamatra, amelyet úgy nevezünk autofágia. Az autofágia olyan lebontó folyamatok összessége, amelyek során a sejt saját anyagai emésztődnek meg és bontódnak le az úgynevezett lizoszómális rendszer segítségével. Tehát a sejtek ez idő alatt kitakarítják a felesleges és működésképtelen elemeiket, így a már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez.
Mikor, milyen időszakban érdemes enni?
Minden ember más és más. Az időben korlátozott étkezést alapvetően magukat egészségesnek gondoló emberkenek javasoljuk, de sok esetben terápiás jelleggel is alkalmazzák, így szakember belegyezésével krónikus betegek is nyugodtan alkalmazhatják. 
Az autofágiához szükséges időt is befolyásolni fogja az egyén, illetve annak napi tevékenysége, de általánosan elfogadott, hogy a folyamat az utolsó inzulinszint növekedést követő 12. órában lép működésbe, amikor is az inzulin ellentétes hormonjának, a glukagonnak a szintje stabilan emelkedik. 

Ez azt jelenti, hogy ki kéne bírnom 12 órát evés nélkül? Nem, szerintünk többet, de kezdésnek nem rossz a 12 órás böjt. Ha jobban belegondolsz, akkor egy egészséges alvás 8 óra, így azon felül már csak 2-2 órát kéne kibírnod előtte és utána és meg is vagy. Én személy szerint jelenleg igyekszem a 18 órás „éhezést” tartani, így a déli főétkezésemmel nyílik és a korai vacsorámmal zárul az a 6 órás ablak, amiben étkezek. Sőt, időnként alkalmazok egész napos böjtöket, hogy még több ideje legyen a szervezetnek az autofágiára, de be kell vallani, hogy nem ragaszkodok kényszeresen a intervallumok betartásához. Ha bejön egy húsvéti reggeli kaláccsal, sonkával és tojással, esetleg Anyukám születésnapján este 8-kor jutunk el a tortázásig, akkor én bizony repetázni is fogok. 

A lényeg, hogy próbáld meg minél többször és minél hosszabban zárva tartani az ablakot és ne fogyassz olyan táplálékot, amely inzulinszint növekedést okoz, tehát olyan makrotápanyagot, amely komoly tápértékkel bír. Van aki a klasszikus korai reggeli kihagyásával nyújtja meg a böjtölését és van olyan, aki a vacsora minél korábbi elfogyasztásával kezdi meg azt. Próbáld ki te is és élvezd a jobb alvást, a fáradékonyság múlását, a könnyebb ébredést!
További érdekességekért és hasznos tippekért kövesd is blogunkat! Ha pedig kérdésed van, személyre szabott tanácsokra vágysz keress minket bátran.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram